Memikirkan sejak mula berkahwin memang tak pernah buat biskut raya..terdetik rasa di hati untuk mencuba. Dari kecik memang jadi tukang terap kuih dan bakar. Adunan biasanya disediakan oleh kakak. Satu-satunya biskut yang pernah dicuba hanyalah biskut chip coklat, itupun kerana mengidam ketika usia kandungan mencecah 8 bulan. Biasanya saya lebih gemar membuat kerepek, kek atau muffin kerana lebih mudah dan menjimatkan masa tanpa perlu proses pembakaran berulang-ulang.
Bahan-bahan :
600g tepung jagung
250g butter
1/2 tin susu pekat
potongan buah ceri untuk hiasan (saya gunakan colourful chocolate rice)
Cara-cara:
1) Adun semua bahan kecuali bahan hiasan hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam acuan semperit, tekan dan hiaskan dengan chocolate rice
2) Bakar pada suhu 180'C selama 15-20minit
3) Sejukkan di atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment