Nuffnang Ads

Monday 27 October 2014

Throwback : Biskut Semperit Susu (dahlia)

Resipi ni diperolehi dari grup Resepi Ringkas(RR) dimana resepi ini menjadi viral sejak awal Ramadhan tahun ini. Bukan sahaja mudah bahkan hanya memerlukan penggunaan 4 jenis bahan.

Memikirkan sejak mula berkahwin memang tak pernah buat biskut raya..terdetik rasa di hati untuk mencuba. Dari kecik memang jadi tukang terap kuih dan bakar. Adunan biasanya disediakan oleh kakak. Satu-satunya biskut yang pernah dicuba hanyalah biskut chip coklat, itupun kerana mengidam ketika usia kandungan mencecah 8 bulan. Biasanya saya lebih gemar membuat kerepek, kek atau muffin kerana lebih mudah dan menjimatkan masa tanpa perlu proses pembakaran berulang-ulang.

Bahan-bahan :
600g tepung jagung
250g butter
1/2 tin susu pekat
potongan buah ceri untuk hiasan (saya gunakan colourful chocolate rice)

Cara-cara:
1) Adun semua bahan kecuali bahan hiasan hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam acuan semperit, tekan dan hiaskan dengan chocolate rice

2) Bakar pada suhu 180'C selama 15-20minit



3) Sejukkan di atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment