Nuffnang Ads

Tuesday 4 November 2014

Butir nangka..



Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1 cawan air  
1/2 sdk garam halus
pewarna
1 kotak santan kecil
1 cawan gula
daun pandan



Cara-cara: 
1) Campurkan tepung, garam, pewarna dan air dan gaul rata. Kemudian gaulkan semua bahan hingga menjadi doh
2) Bentukkan doh kemudian masukkan ke dalam air mendidih hingga timbul. Apabila sudah timbul (seperti buah melaka) angkat menggunakan penapis dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk. Buatkan hingga habis.
3) Panaskan gula, daun pandan dan secawan air hingga gula larut kemudian masukkan 1/2 sdk garam santan pekat dan butir nangka. Masak hingga mendidih kemudia seimbangkan rasa. Sedia untuk dihidangkan.

  

2 comments:

  1. Aslmkum Ummu Adam Iman
    bln puasa suka mkn...dah lama tak buat butir nangka.
    cantik bunga tisu kat bawah tu....
    tkasih suka blog dapurmamasya......akn cuba update jika kelapangan...

    ReplyDelete
  2. wsalam Mamasya..
    Terima kasih sudi jengah blog saya =D
    Semoga Mamasya diberi kelapangan dan kesihatan untuk menulis lagi..

    ReplyDelete